Kukkien kertomaa

Kukkiin ja erilaisiin eliöihin piilee symbolisia, sekä luonteen mukaisia merkityksiä. Uskon, että niiden käyttäminen oikein voi syventää, sekä viestiä teoksen sanomaa ja merkitystä paremmin.
Tällä sivulla syvennyn tutkimaan teoksissani käyttämiä kukkia ja niiden merkityksiä.

Elämänlanka

Elämänlanka tai toiselta nimeltään aitoelämänlanka symboloi teennäisyyttä, joka onkin myöhemmin luonut teokseeni Elämänlanka uutta ymmärrystä ja tulkinnan muotoja. Kukka on saanut merkityksensä kasvutyylinsä vuoksi. Elämänlangalla on tapana kietoutua mm. ruusu- tai vadelmapensaisiin, tukahduttaen ne viemällä kasvuympäristön ravinnon. Alkujaan käytin kukkaa nimellisessä merkityksessään (teoksessa Elämänlanka, 2021), sekä sen köynnösmäisen kasvutyylin vuoksi.

Orvokki

Orvokki tunnetaan rakkauden vertauskuvana, mutta myös symboloivan vaatimattomuutta, sekä kainoutta. Erityisesti sinisen värisiä orvokkeja pidetään uskollisuuden, rakkauden ja pysyvyyden symbolina, jonka kautta se on tullut suosituksi myös rakkauden ilmaisussa.

Orvokki on lisäksi yksi maailman tutuimpia symboleja. Orvokin englannin kielisen nimen ”pansy” pohjana toimii ranskan kielen sana ”pensée”, joka merkitsee orvokin lisäksi myös ajatusta. 

Palavarakkaus

Englanninkielinen nimi: Jerusalem cross (suom. Jerusalemin risti)

Palavarakkauden suoranaisesta symboliikasta tai kukan merkityksestä ei ole helposti löydettävää tietoa, mutta miten kasvit, sekä kukat myös puhuvat meille on niiden elinympäristö ja kasvutapa.

Palavarakkaus kasvaa mielellään rämeikössä, missä kasvaa myös rikkaviljaa, sekä löytyy kaikki ojan liejut. Palavanrakkauden varren pituus on noin 35-110 cm pitkiksi. Varret ovat pystyt, jäykät, sekä haarattomat.

Mitä voimme oppia palavarakkaudelta? Vaikka meidän kasvupohja elämälle olisi vaikka minkälainen, vaikea, täynnä rikkaruohoa meillä on mahdollisuus itää. Vaikka varren kasvu kukintaan on pitkä, on se varsi, jonka kasvatamme tukeva ja suora. Lopputuloksena kaikesta on kaunis, pursuava, kirkaan punainen kukka: Palavarakkaus

Jokaisesta meistä löytyy Palavarakkaus

Lumme

”Lumme tuo vedenpinnan aarre

Valkea kuun loiste on terälehtiesi kiille, 

lehtesi usean väsyneen levähdys kohde” ~ Oma runollinen miete Lumpeesta


Lumpeen kukka on meille monelle varmasti tuttu kukka luonnossa kuin myös maalauksissa, etenkin Claude Monnetin maalausten kautta.

Lumme on vaalea, herkkä kukka, joka sisältää monia erilaisia symbolisia merkityksiä. Lumpeen (tieteellinen)nimi pohjautuu alkujaan kreikan kielen sanaan ”Nymphaea”. Lumpeen kukka symboloi Aasialaisissa kulttuureissa pyhää, kauneutta, valaistumista, rakkautta ja puhtautta. Lumpeen on mielletty myös kuvastavan sydämmen puhtautta, valoa ja kaunopuheisuutta.

Minusta on kiehtovaa, että ihanaa lumpeen merkitysten monimuotoisuus. Monien merkitysten kukkalla voi avartaa katsojan vapautta tulkita, mutta myös tekijän vapautta päättää mitä kukka omassa teoksessa tarkoittaa. Teoksessani ”Pinnalla”, lumpeet nousevat synkistä vesistä puhtaan valkoisina loistaen valoa ja herkkyyttä, jonka myötä sydämmen puhtaus ja lohtu tuntuvat sopivan teokseni Lumpeiden syvimmäksi olemukseksi.

Särkynytsydän

Särkynytsydän omaa kirjaimellisen merkityksen näytten vuotavalta sydämmeltä (Eng. kielinen nimi Bleeding heart flower suom. Vuotava sydän, kuvaa hyvin kukan ulkomuotoa), mutta on kukka, jolla on myös symbolisesti monia eri merkityksiä. 

Särkynytsydän symbolisesti voi tarkoittaa:
Kykyä tunteiden vapaaseen ilmaisuun, syvää rakkautta, torjuttua rakkautta, tuntea myötätuntoa, siltaa elämän ja kuoleman välillä, haastetta sanoa mitä on mielessä, syvää sympatiaa toisen ihmisen epäonnelle sekä rakkautta kaikessa luodussa.

Pinkin värinen Särkynytsydän symboloi useasti kiltteyttä ja rakkautta.